+359 34 44 35 33
ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР "КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ" ПАЗАРДЖИК
info@theatrepazardzhik.com

Blog

Lattest News Aroud Business

"СВАТБАТА НА ДРЕБНИЯ БУРЖОА"

"СВАТБАТА НА ДРЕБНИЯ БУРЖОА"

ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР “КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ”

ПАЗАРДЖИК

сезон 2021/2022

БЕРТОЛТ БРЕХТ

СВАТБАТА НА ДРЕБНИЯ БУРЖОА

 

превод КОНСТАНТИН ИЛИЕВ

 постановка и музикална картина ГАРО АШИКЯН

сценография и костюми ЕЛЕНА ИВАНОВА

                       

Тази пиеса е написана от Брехт, когато е бил на 20 години. В нея отрано проличава комедиографският талант на големия германски автор.

            Млада двойка е събрала на сватбено тържество близки хора. Гостите са поканени да разгледат и новообзаведеното жилище. За да излезе по-евтино на младото семейство,  младоженецът собственоръчно е направил мебелите. Спестяването, неотменно занимание  на хората от еснафските среди, независимо от националността им, е постигнато, само че докато сватбарите  разглеждат жилището, мебелите започват да се разпадат.

             Тук младият автор построява една драматична ситуация, която по-късно използва и в други пиеси: Гостите, на сватба или друго празненство, подиграват („вземат на мезе“) домакините. Резултатът може да бъде само един – СМЯХ.

 

 

Участват актьорите: ИВО РУСЕВ, ЙОАННА МИКОВА, ЕЛЕНА ЗАМЯРКОВА, еЛИНА ЧАНЕвА, Иля Пепеланов, ГЕОРГИ КЕРМЕНСки, ИВА ОГНЯНОВА, ДИМИТЪР ТЕРЗИЕВ, ВАСИЛ РЯХОВ.                

 

  

 О, нещастни призраци!

О, нещастни призраци!

 „О, нещастни призраци!“

 

Тази особена и малко странна, дори абсурдна, история ни пренася в света на нещастните призраци от планетите Борт и Земя, които са толкова окаяни, че едва преживяват. Водят жалко съществуване, защото никой не ги взема на сериозно. Големите и малките не само не вярват в тях, но дори им се подиграват и ги унижават. Призраците и от двете планети решават накрая да емигрират, но срещайки се в необятното космическо пространство, разбират, че целта им е погрешна, защото вече никъде не се плашат от тях. После решават да се обединят и да търсят заедно някакъв друг свят на страхливци, за да попаднат накрая в поредното си безизходно положение…

Избрахме тази история да бъде представена съвсем откровено със средствата на театралната клоунада, кодът към която е чистият, неподправен хумор, както и безпределното въображение, простиращо се до самото дъно на Вселената.

Безкрайно обичаме авторите, чиито прекрасни текстове ползваме, и от които черпим истинско вдъхновение. Вярвайки безрезервно на техния талант и водени от мъдростта им, опитахме съвсем безотговорно да заменим страха със смеха. Може би защото много ни се иска хората по-малко да се страхуват и малко повече да се усмихват – нещо, което толкова много е нужно на всички ни днес.

Ако сме сбъркали, дълбоко се разкайваме и обещаваме следващия път да потърсим и набавим още повече смях, толкова повече, че страхът от срам и завист да се продъни вдън земя завинаги.

Участват: Стиляна Маркова, Виктория Христова, Радостина Кожухарова и Чавдар Бозаджиев.
Режисьор - Чавдар Бозаджиев
Музика – Гаро Ашикян
Сценография – Диана Тотева

"ТРИМАТА БРАТЯ И ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА"

"ТРИМАТА БРАТЯ И ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА"

Има приказки за четене и приказки за гледане, които се наричат пиеси.
Тази приказка за гледане е доста по-различна от народната приказка за четене.
Някои от вас може и знаят за какво се разказва в „Тримата братя и златната ябълка” - трима братя получават наследство от баща си златна ябълка. За беда, всяка година долита една Ламя и я открадва. Само най-малкият от братята поема по дългия път след Ламята, за да върне своята златна ябълка. По пътя неусетно пораства и открива че силата на човек се крие в сърцето. Открива позабравени ценности като вяра, надежда, любов. Открива приятелството и мъдростта. Успява да победи Ламята и да върне своята златна ябълка.
Но и тези, които знаят приказката, и тези, които не са чували за нея, ги очакват изненади.
Да сте виждали например ябълка, при това златна, която не само говори, но и пее? Не сте виждали, нали? И други изненади ви очакват, когато дойдете на представлението.
Драматизация: Панчо Панчев - Дядо Пънч
Постановка: Мария Банова
Сценография и кукли: Крум Крумов
Музика: Димо Стоянов /Група PIF/
Актьори:
Елина Чанева
Виктория Христова
Ралица Стоянова
Александър Братоев
ЧАСЪТ НА ПЕПЕЛЯШКА

ЧАСЪТ НА ПЕПЕЛЯШКА

"Часът на Пепеляшка"!
Погъделичкайте сладкото детско любопитство с големия театрален салон и се насладете на Скромната и Работлива Пепеляшка, Влюбения принц, добрата фея и злата с мащеха с разглезените си дъщери...
Едва ли има някой, който да не е чувал за прекрасната героиня от приказките на Братя Грим – „Пепеляшка“. Малките зрители ще имат възможността да се срещнат отблизо с тази добросърдечна героиня, със злата мащеха и с надменните ѝ разглезени дъщери. Ще се запознаят също с влюбения принц и добрата фея.
В спектакъла „Часът на Пепеляшка“ присъстват всички герои, чрез чиито постъпки, честност, красота и трудолюбие побеждават коварството, злото и мързела.

Участват: Виктория Христова, Александър Братоев, Захаринка Терзиева
Режисьор: Даниела Христова
"ВЪЛШЕБНОТО МАГАЗИНЧЕ"

"ВЪЛШЕБНОТО МАГАЗИНЧЕ"

ВЪЛШЕБНОТО МАГАЗИНЧЕ
по Доналд Бисет
Сценична композиция и режисура – Леонард Капон
Сценография и кукли - Христина Недева
След като представиха за децата приказката за патето Пат Пат, сега нашите актьори ще изиграят още една приказка от английския писател Доналд Бисет – този път за магазинчето на господин Хепинстал. Господинът е винаги много сърдит и недружелюбен. Но един ден при него влиза огромен слон, който иска да си купи шапка. Появява се животно, което от едната страна е котарак, от другата крокодил. И още много, много невероятни неща се случват, които преобразяват мрачния господин Хепинстал и той става весел, любезен и усмихнат.
Участват: Елина Чанева, Виктория Христова, Гроздан Даскалов, Иля Пепеланов, Стиляна Маркова.

 


Галерия


 

"ИСТОРИЯТА НА ХРАБРИЯ ОЛОВЕН ВОЙНИК"

"ИСТОРИЯТА НА ХРАБРИЯ ОЛОВЕН ВОЙНИК"

"Историята на храбрия оловен войник" е поетична приказка, вдъхновена от безсмъртното произведение на Х. К. Андерсен. Спектакълът разказва за необикновените премеждия по пътя към истинската любов.
Режисьор - Владислава Джамбазова
Сценография и кукли - Емелияна Андонова - Тотева
Музика - Владимир Джамбазов
Хореография - Росен Михайлов
Участват - Чавдар Бозаджиев, Ралица Стоянова, Елина Чанева, Радост Кожухарова, Виктория Христова


Галерия


 

Image