Людмила Даскалова

Людмила Даскалова

Актьор

Родена на 10. 05. 1973

Завършила НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов" през 1995, специалност актьорско майсторство за драматичен театър в класа на  Елена Баева и Атанас Атанасов. Завършила през 2008 г. и професионална подготовка (повишаване на професионалната класификация) по програма 2 на Международна лятна школа на Съюза на театралните деятели на Руската федерация, Москва по специалност "Актьор за драматичен театър", ръководител А. А. Калягин.

През 1995-1997 работи в Родопския драматичен театър, Смолян. От 1997 е в трупата на Драматичния театър "К. Величков", Пазарджик. 

По-значителни роли: Смолян -  Албена в "Албена" от Йордан Йовков, реж. Иван Караджов, Сузан Делисия в "Оркестърът" от Жан Ануи, реж. Димитър Стоянов Нов, Мими в "Разбойникът" от Карел Чапек, реж Вл. Александров.

В Пазарджик - Титания в "Сън в лятна нощ" от У. Шекспир, реж. Вл. Александров, Гонерила в "Крал Лир" от У. Шекспир, реж. Петър Тодоров, Елочка Счукина в "Дванайсетте стола" по Илф и Петров, реж. Пламен Панев, Онарта в "Старчето и стрелата" от Никола Русев, реж. Вл. Александров, Сирена в "Руско жиголо" по А. Галин, реж. Владимир Петков, Понсия в "Домът на Бернарда Алба" от Ф. Лорка, реж. Гаро Ашикян, Фьокла в "Женитба" от Н. В. Гогол, реж. Гаро Ашикян, Кръстина в " Одисей пътува за Итака" от Константин Илиев, реж. Вл. Александров, Софрона в „Епични времена“ по Йордан Радичков, реж. Петринел Гочев, Маргрете в "Сводът" от Анна Петрова, реж. Петринел Гочев, Марго в "Женска логика" от Анатолий Крим, реж. Вл. Петков, г-жа Плюш в "С любовта шега не бива" от Алфред дьо Мюсе ", реж. Петър Денчев.

Участва във филмите "Шменти Капели: Легендата", реж. Владислав Карамфилов, 

"Пазачът на мъртвите", реж. Илиян Симеонов и др.

Награда за женска роля на "Друмеви театрални празници", Шумен, 1999 за ролята на Софрона в "Епични времена", реж. Петринел Гочев;

Награда за женска роля на община Пазарджик, 2006 за ролята на Сирена в "Руско жиголо", реж. Владимир Петков;

От 2016 е ръководител на детска театрална школа "Пластилин", Пазарджик.