Мира Янева

Мира Янева

Актьор

Завършила Нов български университет през 2002 в класа на проф. Илия Добрев.

От 2003 г. е в трупата на ДКТ ”Константин Величков”- Пазарджик. Дебютира в ролята на Марийка в спектакъла на Илия Добрев ” Елате ни вижте” от К. Топалов.

Има над 20 роли на сцената на пазарджишкия театър. Сред тях са: Елена в „Сън в лятна нощ”, реж. Вл. Александров; Офелия в „Хамлет” от У. Шекспир, реж. Бойко Илиев; Катрин в “Паметта на водата“ от Шийла Стивънсън, реж. Красимир Спасов; Глория в „Господи, боже мой, здравей” от Дж. Патрик, реж. М. Петров; Мед. сестра в ”Хайде да правим секс” от Владимир Красногоров, реж. Касимир Ранков; Агафия Тихоновна в „Женитба” от Н.В. Гогол, реж. Гаро Ашикян; Елка в „Гераците” по Йордан Йовков, реж. К. Бояджиева; Даян и проститутката в „Хотел Бевърли Хилс Калифорния” от Нийл Саймън, реж.М. Петров ; Амелия в „Домът на Бернара Алба” от Ф. Г. Лорка, реж. Г.Ашикян; Славка в „Г-жа Министершата” от Б. Нушич, реж. Боян Иванов, Силви в „Големите момичета не плачат” от Нийл Саймън, реж. М. Петров и други. Носителка е на наградата за най-перспективна млада актриса през 2005 г. на община Пазарджик за ролите на Елена в „Сън в лятна нощ” от У.Шекспир, реж. Вл. Александров и на Пепеляшка в „Пепеляшка” по Ш. Перо, реж. В. Асенов. Два пъти получава трета награда на Фестивала на малките театрални форми в гр. Враца - за женска роля през 2006 г. (Катрин в ”Паметта на водата” от Ш.Стивънсън, реж. К. Спасов) и през 2009 г. (Агафия Тихоновнa в ”Женитба” от Н.В. Гогол, реж. Г. Ашикян). Прави екранния си дебют в руския телевизионен филм ”Турски гамбит”.

Снимала се е още в телевизионния филм „Отвъд чертата”, реж. Илия Добрев; в сериалите „Приключенията на един Арлекин”, реж. Иван Ничев и „На границата”, реж. С. Трифонов и във филма „Още нещо за любовта”, реж. М. Ралчева.